Говорници 2019

  1. Home
  2. Говорници 2019

Кочо Анѓушев

Заменик Претседател на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања.

Кочо Анѓушев, од Република Северна Македонија е заменик министерот задолжен за економски прашања и координација на економските сектори. Претходно, од 2000 до 2002 година, г-дин Анѓушев ја извршува функцијата заменик-директор за производство и управување во Електростопанство на Македонија (ЕСМ), каде што е одговорен за организирање на домашно производство на електрична енергија, инвестиционо одржување на електраните и рудници и имплементација на проекти за нивна модернизација и рехабилитација. Основач и извршен директор на Fero Invest Group – холдинг компанија (основана во 2003 година) која поседува капитал во различни бизниси, претежно активна во областа на инженерството, производството и енергијата. Активен член, а подоцна и потпретседател на Стопанската комора на Македонија од 2004 до 2017 година. Завршува Доктор по механика и динамика на машини од Машинскиот факултет “Св. Кирил и Методиј “.

Крешник Бектеши

Министер за економија, Влада на Република Македонија

Крешник Бектеши од Република Северна Македонија е министер за економија, претходно имал значајно искуство како раководител на Меѓународната канцеларија Агенција за странски директни инвестиции и промоција на извозот во Швајцарија и Белгија, во врска со своето образование, тој има диплома за применета уметност и наука (менаџмент и бизнис администрација) и асоцијативна диплома по применета уметност и наука (претприемништво и развој на бизнисот)

Штефан Петер

Извршен директор и претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија АД

Стефан Петар од Австрија е извршен директор и претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија АД. Претходно, работел во Одделот за набавки и управување со материјали во ЕВН АГ, раководител на одделот за набавки во ЕВН Бугарија ЕАД.  Завршување на извршни мастер студии по бизнис администрација (EMBA) на Универзитетот за економија и бизнис во Виена и на Карлсон универзитет во Минесота, САД.

Бранко Миличевиќ

Директор за економски прашања при Економската комисија на Обединетите нации за Европа

Бранко Миличевиќ од САД е службеник за економски прашања при Економската комисија на Обединетите нации за Европа, Оддел за одржлива енергија. Претходно, тој служел како директор за одржлив развој, механички инженер, статистичар, инженер за апликации (горивни ќелии). Дипломиран Магистер во Хемиски факултет на Универзитетот во Белград.

Валдрин Лука

Министер за економски развој на Косово

Валдрин Лука од Косово моментално ја врши функцијата министер за економски развој на Косово, за време на своето професионално искуство, Лука покажа способност да развива, имплементира и надгледува иновативни, промотивни активности за привлекување на странски инвестиции во Косово и промовирање на локални производи во странство преку Косовската инвестиција и Агенција за поддршка на претпријатијата, владина агенција при Министерството за трговија и индустрија каде што работел 4 години како генерален директор. Лука го предводеше Националниот совет за економски зони како што го назначи Кабинетот на Владата на Косово и служеше во неколку економски развојни одбори во и надвор од Косово. Тој има МБА диплома од Универзитетот во Минесота, Карлсон школа за менаџмент и БА диплома по економија и информациски системи од Американскиот универзитет во Бугарија.

Рим Хамдан

Инж.Рим Хамдан, заменик генерален директор, помошник на генералниот директор за регулирање и планирање на дистрибуција на електрична енергија

Рим Хамдан, од Јордан е заменик генерален директор и помошник на генералниот директор за регулирање и планирање на дистрибуција на електрична енергија  (EDCO). Претходно, служеше во истата компанија од инженер до главен дел, а потоа раководител на одделот до помошник на генералниот директор и заменик. Таа има диплома за електротехника од Универзитетот Јордан.

Јанез Копач

Директор на Секретаријатот на Енергетската заедница, Виена, Австрија (од 2012 година)

Јанез Копач, од Словенија, моментно ја извршува функцијата директор на Секретаријатот на Енергетската заедница. Пред тоа беше генерален директор, Дирекција за енергетика, Министерство за економија, Љубљана, Словенија и министер за животна средина, просторно планирање и енергетика. Магистрирал по економски науки, Економски факултет при Универзитетот во Љубљана, а специјализирал економија во меѓународни односи.

Ристо Јаневски

Директор за стратешко планирање и развој

Ристо Јаневски од Република Северна Македонија е директор за стратешко планирање и развој во ОКТА АД Скопје, дел од Меѓународната група на компании Хеленик Петролеум СА Тој се посветил на индустријата, секторот на сурова нафта и нафтени продукти во ОКТА работеше на неколку важни проекти: Проект за изградба на инсталацијата на ОКТА на неколку приватни бензински пумпи, брендирање на приватни бензински пумпи со бренд ОКТА и Чистење на нафтоводот и негово трансформирање во производна линија. Сега работи на нов проект за ОКТА: Концепт за крајните корисници на дистрибуција на енергија и снабдување. Претходно тој беше дел од тимот на МАНУ кој учествуваше во Стратегијата за развој на енергетиката во Република Македонија до 2030 година. Има магистер на тема Интеракција помеѓу електроенергетскиот систем за течни горива и природен гас во Република Северна Македонија , “Св. Кирил и Методиј “, Инженерски факултет -Скопје, 1999 година.

Сашо Салтировски

Управен директор на дистрибуција на електрична енергија ДОО, ЕВН Група

Сашо Слатировски од Република Северна Македонија е управен директор на ЕЛЕКТРО Дистрибуција ДООЕЛ (ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА ДООЕЛ), ЕВН Групација. Претходно, работел како управен директор, раководител на оддел за енергетска политика и регулаторно управување, раководител на оддел за работа на клиентски енергетски центри, раководител на одделение за енергетска економија, координатор за снабдување со електрична енергија, проект менаџер за имплементација на Дистрибутивен менаџмент систем ( DMS) и инженер за планирање на пренос и дистрибуција. Магистрирал на Факултетот за електротехника и информациски технологии, Универзитет “Шефилд”, Сити колеџ, магистрирал на Факултетот за електротехника и информациски технологии, Универзитет Св. Кирил и Методиј “во Скопје

Верица Узунова Ангеловска

Претседател на Надзорниот одбор на АД Електрани на Македонија

Верица Узунова Ангеловска од Република Северна Македонија е претседател на Надзорниот одбор на АД Електрани на Северна Македонија. Има повеќегодишно искуство во областа на гасификацијата, особено со воспоставување на првата виртуелна мрежа за гасификација во Република Северна Македонија како главен инженер за време на изградба на мрежата за гасификација во градот Струмица, г-ѓа Узунова се здоби со големо знаење за целата проблематика околу регулатива и постапка во врска со гасификацијата во урбаната средина. Верица У. Ангеловска има добиено магистерски студии по комуникации и информатички технологии на Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ, Универзитет Св. Кирил и Методи Скопје, Р. Северна Македонија. Таа има добиено диплома од областа на електроника и телекомуникации на истиот факултет како што беше споменато претходно.

Ана Стоиловска

Докторант на Одделот за науки за животна средина

Ана Стоиловска од Република Северна Македонија е кандидат за доктор на науки на Катедрата за науки за животна средина, при Централно-европскиот универзитет во Будимпешта. Претходно работела 5 години како енергетски истражувач во Аналитика, Скопје. Таа има широко искуство на теренска работа во неколку земји во Централна и Источна Европа. Работела на повеќе од 20 локални и регионални истражувачки проекти. Ана магистрирала на европски студии при Европа-Колег Хамбург, Универзитет во Хамбург.

Ева Елереит

Директор на канцеларијата на Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС) во Скопје,

Ева Елереит ја извршува функцијата директор на канцеларијата на Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС) во Скопје. Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС) е германска политичка фондација. Во својата работа ФЕС се раководи од основните вредности на социјалдемократијата: слобода, правда, солидарност и меѓународен дијалог. ФЕС има повеќе од 105 канцеларии низ целиот свет. Се обидуваме да ги поврземе клучните засегнати страни од национално и меѓународно ниво и да се вклучиме во политичкото образование, како и во политичкото советодавно работење. Фондацијата Фридрих Еберт исто така ја извршува оваа задача во Република Северна Македонија, каде има канцеларија од 1996 година. Нашата работа опфаќа области на граѓанско учество, активизам, социјален дијалог, млади, европска интеграција, како и енергија и одржливост. Пред да стане директор на ФЕС во Скопје, Ева Елереит работела за ФЕС во седиштето во Берлин за дигитализација и родова еднаквост, а подоцна во Бон во државната канцеларија на Северна Рајна-Вестфалија, а потоа како помошник во канцеларијата на ФЕС во Косово. Ева е магистер по политички науки. Студирала во Берлин (Слободен универзитет во Берлин) и Болоња (Универзитетот во Алто Матер во Болоња).

Марко Топич

Професор на државниот универзитет во Колорадо

Марко Топич, од Словенија, е професор на Државниот универзитет во Колорадо од 2011 година. Бил ангажиран како визитинг професор повеќе пати и има широки познавања за полупроводнички материјали и уреди, како и соларни ќелии, фотоволтаични модули и фотоволтаични системи . Дипломирал на Електротехничкиот факултет при Универзитетот во Љубљана.

Ана Чоловиќ Лешоска

Извршен директор во Центарот за еколошки истражувања и информации “Еко-свест”

Ана Чоловиќ Лешоска од Република Северна Македонија е извршен директор во Центарот за еколошки истражувања и информации “Еко-свест”. Претходно, таа се фокусираше на проекти за транспорт и енергетска инфраструктура во Македонија и на балканскиот регион. Таа има завршено високо образование по биологија и наскоро ќе магистрира по екологија на Природно-математички факултет.

Џеси Скот

Виш меѓународен советник, Агора Енергиевенде

Џеси Скот од Обединетото Кралство ја извршува функцијата Виш меѓународен советник во Агора Енергиевенде. Поранешни позначајни позиции на г-ѓа Скот вклучуваат заменик-генерален секретар на Еврогаз, координатор на проект за дигитализација и енергија при Меѓународната агенција за енергија и раководител за животна средина на Еурелектрикc. Г-ѓа Скот магистрирала на европски студии при Универзитетот во Кембриџ.

Шанон Рунион

Шеф на политичка и економска секција, Амбасада на САД, Скопје

Шанон Рунион од САД е службеник за надворешна служба и актуелен шеф на Политичката и економската секција во Амбасадата на САД во Скопје. Таа претходно била регионален економски директор за Западен Балкан, со седиште во Вашингтон, и ги покривала енергетските прашања како економски лидер во Баку, Азербејџан. Претходно служела во Туркменистан, Барбадос, Австралија, Азербејџан и Кина. Пред да се приклучи на Службата за надворешни работи, таа беше волонтер на Мировниот Корпус ангажирана како советник за развој на бизнисот во Украина. Г-ѓа Runyon има диплома по биохемиски науки од Универзитетот во Чикаго и магистрирала на Меѓународен менаџмент (МИМ) од Thunderbird School of Global Management. Таа зборува руски, азербејџански, француски и македонски јазик.

Гонзало Бариос

Виш експерт за зелени финансии

Гонзало Барриос од Германија моментално ја извршува функцијата Виш експерт за зелени финансии во ИПЦ. IPC обезбедува висококвалитетни решенија, системско градење на капацитети и друга институционализирана поддршка во областите: развојни финансии (МСП, земјоделско банкарство), дигитални решенија, животна средина и енергија, како и развој на обуки и вештини. Како дел од својата експертиза за зелени финансии, ИПЦ им помага на приватните и на развојните банки во управувањето со средствата за ублажување и адаптирање на климатските промени, како и ефикасноста на ресурсите. IPC oбезбедува консултации за развој на стратегии за зелено кредитирање и техничка поддршка. Сегашните области се: ЕЕ / РЕ финансирање, финансирање на зелена економија, Е & С системи за управување со ризик, анализа на влијанието и известување за јаглерод, финансии за ублажување и прилагодување. Претходно беше ангажиран како експерт за одржлива енергија. г-дин Бариос, магистрирал по економија (Диплом Фолксвирт), при Универзитетот во Потсдам, Економски факултет (Германија).

Лихие Иуклеа

Раководител за отпадни води и загадени почви

Лихие Иуклеа од Израел во моментов е раководител на Одделот за отпадни води и загадени почви во DHV MED. Компанијата е специјализирана за консалтинг за животната средина, вклучувајќи ја индустријата и енергијата, регулацијата на животната средина, водоснабдувањето и канализацијата, квалитетот на воздухот, почвата и цврстиот отпад, како и планирање и управување со инженерски проекти. Г-ѓа Иуклеа е искусна во проценката на влијанието врз животната средина, евалуација на решенија за еколошки прашања, анализа на квалитетот на водата и почвата, планови за земање примероци, мониторинг на животната средина, анализа на геодетски елаборати и прашања за санација. Завршила магистерски студии за управување со морските ресурси и додипломски студии за животна средина од Факултетот за градежништво и инженерство на животната средина на израелскиот институт за технологија (Технион).